Normal Company: Hotel Hilton Podgorica – Crna Gora

Povodom susreta sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, NJ.E. Margaret En Uehara i gradonačelnikom Glavnog grada, Slavoljubom Stijepovićem, vlasnik hotela Hilton Podgorica – Crna Gora, Žarko Burić, najavio je da bi hotel trebalo da bude otvoren za par mjeseci, te da nakon dužeg vremena, u ovom trenutku može se konstatovati da su radovi ušli u završnu fazu.

„Hilton je jedan od najvećih i najpoznatijih američkih brendova u hotelskoj industriji, pa su i zahtijevi davaoca licence bili visoko postavljeni i bio je izazov ispoštovati sve standarde tokom rekonstrukcije ovog objekta. Ipak, danas možemo konstatovati da smo uspjesno ušli u završnu fazu ovog najzahtjevnijeg projekta do sad, sto nas čini posebno ponosnim“, kazao je Burić novinarima nakon organizovanog obilaska objekta.
On je rekao da je oko 90 odsto crnogorskih firmi izvodilo radove, a da je čitav projekat podrazumijevao rekonstrukciju, nadogradnju i proširenje nekadašnjeg hotela Crna Gora, koji je sagrađen 1953. godine.

Gradonačelnik Glavnog grada, Slavoljub Stijepović, saopštio je da gradska uprava želi
sa partnerima, domaćim ili stranim investitorima, da svakodnevno unapređuje i razvija grad u evropskom duhu.
„Sigurni smo da je ovo najbolji primjer kako možemo dodatno razviti grad i pružiti građanima i gostima dodatne sadržaje u tom smislu“, kazao je Stijepović, ocijenivši da dolazak jednog svjetski priznatnog brenda, kakav je lanac hotela Hilton, svrstava Podgoricu u red evropskih metropola.
Stijepović je zaključio da će sa ovom investicijom biti dodatno osnažena pozicija glavnog grada kada je u pitanju kongresni turizam, a značajan potencijal je otvaranje i novih radnih mjesta, jer će u budućem hotelu biti zaposleno oko 200 mladih i stručnih ljudi.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, rekla je da je u rekonstrukciji hotela odrađen odličan posao, kombinovanjem tradicionalnih i modernih detalja.
„Jedva čekam završetak hotela u narednih nekoliko mjeseci i da posjetim spa centar i restoran. Mnogo američkih posjetilaca će biti u hotelu“, kazala je Uehara. Ona smatra da je to odličan primjer saradnje lokalne vlasti, odnosno Opštine, Vlade i investitora, koji su doveli odličan američki brend u Crnu Goru.

***

Normal Company d.o.o. je glavni izvođač radova, a zajedno sa hotelom Crna Gora d.o.o, i suinvestitor na najunosnijem projektu do sada, hotelu Hilton Podgorica – Crna Gora, ub samom centru glavnog grada. Ovaj izuzetno zahtijevan projekat podrazumijevao je rekonstrukciju, nadogradnju i proširenje nekadašnjeg hotela Crna Gora, koji je sagrađen 1953. godine i predstavljao je simbol grada iz tog perioda.

Budući moderni, luksuzni hotel, kategorije pet zvjezdica, zasigurno će pozitivno uticati i na druge postojeće objekte u hotelijerstvu, u pravcu podizanja nivoa kvaliteta usluge i vratiti obilježje koje priliči glavnom gradu.
Do sada je u hotelu Hilton Podgorica – Crna Gora kompletno opremljeno 57 soba, kongresni dio i podzemna garaža na dva nivoa, a ostali radovi su u završnoj fazi.

Nakon Dubrovnika, Podgorica je drugi grad na Balkanu gdje će poslovati svjetski hotelski brend Hilton, kategorije pet zvjezdica, što će, vjerujemo, unaprijediti turističku ponudu Glavnog grada, dodatno pozicionirati Crnu Goru na svjetskoj mapi turističkih destinacija i dati novi kvalitet hotelskoj industriji na ovim prostorima, što nas čini posebno ponosnim.
U hotelu je planirano da bude zaposleno između 190 i 210 radnika, a vrijednost cijelog projekta procijenjen je na oko 45 miliona eura.